Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, March 31, 2011

Ayam Bakar

Salam.

First sekali, maaflah daia lambat beno aku post resepi ayam ni kan. Tiba2 minggu ni beratur pulak keje hu2 takpe da post resepi ni lepas ni boleh la cuba pulak kan? Very the easy mizi maaa ;)

Ye betul bukan resepi saya la sebenarnya kan. Actually basic nya saya refer kat my resepi tapi adalah saya alter2 sikit. Ehe nak kata alter pun tak jugak sebenarnya lebih kepada menggunakan apa yang ada sahaja he2.

Okay ni bahan yang saya guna haritu:

6 ketul ayam
1 sudu besar mayonis
1 sudu besar kicap manis
Lada hitam (tumbuk) secukupnya
2 ulas bawang putih (tumbuk)

Resepi asal dia sebenarnya ada tambah lagi kiub ayam, sos tiram and halia jugak. Tapi dah kate pun guna apa yang ada je kan so paham2 la ye.

Next, is kaedah pembuatannya pulak eh. Senang amat!

Just perap semua bahan2 tu dalam setengah jam macam tu. Katanya lagi lama perap maka lagi sedap la ayam kita ni ye rakan2. Kemudian bakar je. So senang kan? Apa lagi cuba lah ye :)

Hasilnya macam ni lah. Nom nom nom





Thursday, March 24, 2011

Entry makanan mungkin

Salam semua!

First of all, Happy Birthday to myself. He2 even tanpa keluarga disisi tapi still ada yang tersayang dan kawan2 yang meraikan. Tapi family tetap ingat nak wish walaupun adik yang sorang tu konon2 nak jadi orang terakhir ha sekali da lepas date. Fadan muke hi2. Papepun terima kasih semua! Terharu betul.

Rasa saya, 4 tahun kat UMP ni, mesti ada nya lah orang yang belanja kek. Dulu2 roomate, TKD's family and of course my BFF hajar yang akan sponsor. Now, officemate pulak. Inilah kek yang dibelanja oleh Pengerusi Badan Kebajikan UMPGT he2. Afiq yang da 2 bulan expired birthday nya pun di celebrate kan sekali. Fair la kan. Sama2 dapat makan kek lewat dari tarikh birthday. Aha kejadian ni on 24th March ye rakan2.



Oh ye, malam birthday saya jugak saya telah berjaya masak ayam bakar you! Syabas betti! Rasa dia ala2 ayam kat Rasamas gitu. Harus lah share resepi jap lagi ni kan he2.


He2 duduk rumah sorang2 je tapi sampai 5 ketul saya bakar tau. Satu malam je saya dah balun sampai 3 ketul wakakaka lapo weh sejam nak tunggu dapat makan dinner.

Dan ini yang paling best. Marble Cheese Cake. Cheese cake sodap tapi muak sikit lah makan banyak2 kan. So kita beli satu je. Eh bukan kita. Awaklah! he2 kamsahamida! :)

Wednesday, March 16, 2011

Bukan saya



1. upload wallpaper laptop yang sedang anda gunakan sekarang ni.



2. cerita tentang gambar

Seperti yang dilihat dlm gmbar ni, for me ni macam rumah idaman la. Nmpak stylo n moden gitu kan, cm umah org kaya2 hi2 berangan kuat nih.


3. upload wallpaper sebelum ni



4. cerita pasal wallpaper sebelum ni pulak

Pertama sekali saya suka warna biru. Bila tengok warna ni rasa tenang je. Lepastu ada pulak 2 ekor burung yang comel ni tgh dating. Sweet oh! :D


5. kenapa tukar wallpaper?

Saje je. Tukar mood. Asik same je, takde feel la kan. Ececeh


6. berapa lama pakai laptop/pc?

Berkurun da pakai, agak2 tahun masihi, ada la 2 tahun setengah.


7. apa nak buat lepas siapkan post ni?

Rasanye mata ni da sayu2 je, kelopak mata pun nak melabuhkan tirainya. Holoh3


8. apa tujuan buat blog?

Sebagai diari. Nanti bosan2 boleh belek2 balik tak gitu?


9. berapa kali update blog dalam seminggu?

Ikut suka hati je he2.


10. tag empat nama

Kak Hidayah yang tengah bukak blog dia yang ketiga,

Kak Ida ibu bakal 3 anak,

Jehan budak nakal ha3,

Jaida yang semakin rajin update blog nya hi3.


11. 5 perkara tentang diri aku

Lihat SINI sudehhh

Okay ni sebenarnya tag ye hi2. Thanks miss liana. Eh laptop saya da 3 tahun setengah la sebenarnya ;p


Monday, March 14, 2011

Cerita LI

Okay rakan2 lain da lama da cite kat blog diorang pasal LI ni and saya baru nak hegeh2. Orang lain siap ada monthly update tapi saya pulak dah bulan ketiga baru nak start story ha2. Bukan apa, saja je nak dapat feel tu lama sikit ^^!

As a few members yang dah maklum saya LI dekat UMP je. Specifically, UMP Green Technology Sdn Bhd, a wholly subsidiary of Universiti Malaysia Pahang (eheh curi kata2 kat letterhead). First week saya just stay kat umah and hari2 adalah ulang alik ke Gambang. Fuh masa ni pukul 7 da kena keluar rumah, if tak masak la kau nak duduk dalam jam kat Jaya Gading tuh. Biasanya saya lah orang yang terawal sampai kat opis. Tukang bukak lampu pun ye jugak hi3. And tepat je pukul 5 memang saya da ready da nak balik. Ha2 tujuan yang sama tak nak stuck in traffic congestion.

Lepas tu, one day ada mamat nama Saufi tu kan dah menghasut saya untuk duduk kat hostel je. Bila pikir2 balik betul jugak. Satu tak payah bangun pagi2 sangat (keh2). Lepas tu yang paling penting bole lah jugak jimat minyak kan. Mak saya pun sokong jugak sebab kesian tengok saya balik penat kot hi2 bajet anak manja. Dah siap2 urusan apply asrama semua, 3rd week baru la saya pindah kat Kolej Kediaman 4 (KK4). Okeh terpaksa berlagak dengan member sebab 4 tahun kat UMP KK2 je yang saya tak pernah jejak he2 nasib baik KK2 tempat siswa je if tak mesti pecah rekod da merasa duduk kat semua kolej kediaman UMP ha3.

Eh2 tiba2 da macam lari topik kan. Cite pasal keje pulak, Alhamdulillah saya tak buat kerja2 seperti menyapu sampah dan mencuci toilet hi2. Keje saya banyak hadap laptop je. Nak jumpa bos pun ym ok. Ko ade? he2 ye la bos jauh kat Gebeng so terpaksa la guna medium lain untuk communicate. Actually my bos is my SV and also my sis, mama ida. Jangan lupa visit her blog ok. Semua pasal her heroes awwww.

Oh lupa, this company tempat saya keje ni sebenarnya still new and staff pun tak ramai mana. So, experience yang berguna sangat saya dapat kat sini is saya bersama dengan company when it start from zero. Well, tak zero sangat lah because before saya, dah ada 1st batch LI kat sini and my batch is the 2nd one. Untuk mereka2 yang LI or keje kat company yang da besar, maybe da selesa dengan satu specific job kan (specific kat sini maksud saya, u just stay in your department and not doing other department's job) . Tapi tak kat kitorang. We have to sama2 cari projek untuk company, then doing the job and finally write the report.

Cakap pasal report, bestnya kat sini, I learn so many new things. People might say, "u keje kat sini? buat malu je." (ye ada orang pernah cakap macam ni kat saya ok). Saya pun tak paham apa la yang nak dimalukan? Bukannya saya buat keje cut and paste pun. At least saya belajar pasal environmental monitoring. This job ada pasal OSH jugak la. Mechi kita belajar OSHA kan? Itulah application nya. (Tapi sebenarnya biasa kat kilang2, department yang handle menda ni is known as SHE which tambah lagi satu iaitu Environment). Exciting ok sebab mechi tak belajar pasal environment.

Okay maybe ada orang akan kondem, mana part mechanical nya kan? Alhamdulillah, I got a chance to do the mechanical drawing last week. Rakan2, ini bukan kena lukis kipas macam masa kita belajar CAD dulu tau. Tapi ini adalah vessel kat plant yang lengkap dengan flange segala. Kira complete drawing la nih. At first, memang excited gila. Tapi lepas tengok drawing yang asal, OMG banyak sangat yang saya kena belajar lagi dengan seniors ni hu3.

Apa2 pun doakan saya semoga dapat habiskan LI dengan jayanya dan cemerlang masa present depan En Nik nanti. Tsk cuak sungguh nak present nih ^^!


Thursday, March 10, 2011

kawen2

Salam.

Tiba-tiba tunjuk gambar kek kan. Motif? ha2 ada kaitan kot. Dah lame tak menulis jadi kekok pulak rasanya. Selalu blur nak stat kat mane. Actually banyak je menda nak share tapiiiii blur ok blur.

Sebenarnya, gambar kek kat atas adalah hasil carian menggunakan google image dengan kata kunci "wedding cake". Ha wedding?hi2 gataiii naaa. Ok2 malu nak cakap tapi nak beritahu jugak yang sebenarnya last weekend saya join kursus kahwin. :DD

Bila cakap pasal kursus kahwin. Perspektif orang mesti macam ni;

"eh, ko da nak kahwin ke?"

Mestiiiii punya la. Tapi bila saya cerita kat mak. Mak cakap gini je,

"pegi la long. nanti senang awak nak kahwin"

kah3 malu sorang2 kat situ.

Ye betul tujuan saya nak pergi sebab nak kahwin la kan takkan sebab nak makan pulak (protes takde makanan ;p). Perancangan tu ada tapi masanya Allah je yang tahu kan. Kebetulan UMP buat, murah pulak tu memang rezeki sangat la. Punya la semangat saya nak join kursus ni sampai sanggup tak join konvoi rakan2 pegi kenduri misya hu2. Takpe la peluang di depan mata jangan disia-siakan kan he2.

Overall kursus ni ok lah. Tapi yang tak bestnya since menda ni buat kat universiti, so kebanyakan penceramah (saya tak cakap semua) macam treat kami ni macam student jugak. So, tak ubah macam repeat kelas pendidikan islam tau. Tapi ada jugak la yang best. And pengajaran yang paling saya ingat (ni berguna bagi mereka2 yang tengah on diet ye) ialah APAM. Apa dia APAM? Ha nanti la cite he3


saya tanya elok2, awak jawab elok2 boleh? muka pandang slek kat orang memang rasa nak bagi pelempang

sekian terima kasih

Thursday, March 3, 2011

yo te voy amar

Salam.

Ah sudah lepas satu2 tag ye. Tak sempat la kawan nak tulis pasal mende lain gini duk jawab tag je hik2 padahal memang da malas nak tulis. Idea banyak je bagai mencurah curah di ladang gandum. Tapi don't know nak start kat mane. Ehe so kite jawab tag dulu la ye. Ni tag dari ex cikgu bi saya. Actually, macam akak jugak la kan he3. Cikgu kecik ni pernah bagi saya A tau keh2 bangga siot! Ok dah2 stop melalut meh sambung tag meh.

Instructions:
1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag at least 5 friends.
5. Everyone tagged has to do the same thing.
6. Have Fun!

IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?
if we ever meet again ~ timbaland feat. katy perry

WHAT WOULD BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
back to december ~ taylor swift

HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?
drama king ~ meet uncle hussain feat. black

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
if today was your last day ~ nickelback

HOW DO YOU FEEL TODAY?
my immortal ~ evanescence (auwww!)

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
speak now ~ taylor swift

WHAT'S YOUR MOTTO?
my bus ~ ost marry me mary (keh2 lawak betul!)

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
sad heart ~ ost bad love (oh ye ke? ;p)

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
viva forever ~ spice girls

WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?
you took my heart away ~ micheal learns to rock (yes2 hi3)

WHAT IS 2 + 2?
need you ~ travie mcCoy

WHAT DO YOU THINK OF YOUR EX BOY/GIRL/BESTFRIEND?
a year without rain ~ selena gomez (eh2 tadek2)

WHAT DO YOU THINK OF THE PERSON YOU LIKE?
your call ~ secondhand serenade (ye betul sangat!)

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
teenage dream ~ katy perry

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?
love the way you lie ~ eminem feat. rihana

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?
haunted ~ taylor swift

WHAT WILL YOU DO AT YOUR WEDDING?
just the way you are ~ bruno mars

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
super star ~ ost marry me mary (again..??)

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
never gonna be alone ~ nickelback (cam tak je ha3)

WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?
raise your glass ~ pink

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
brick by boring brick ~ paramore

WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?
i want it that way ~ backstreet boys

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
jangan lafazkan ~ kru

WHAT'S THE WORST THING THAT COULD HAPPEN?
that woman ~ ost secret garden (sape2?)

WHAT IS THE ONE THING YOU REGRET?
fall for you ~ secondhand serenade (eh, mane ada la!)

WHAT MAKES YOU LAUGH?
careful ~ paramore

WHAT MAKES YOU CRY?
sweetest surprise ~ micheal learns to rock (yo o je la nak nangis kan)

WILL YOU EVER GET MARRIED?
sehidup semati ~ juliana banos feat. indigo (wuuuuu)

WHAT SCARES YOU THE MOST?
music of my heart ~ nsync feat. gloria estefan

DOES ANYONE LIKE YOU?
manisnya senyumanmu ~ elite

IF YOU COULD GO BACK IN TIME, WHAT WOULD YOU CHANGE?
how to save a life ~ the fray

WHAT HURTS RIGHT NOW?
sedetik lebih ~ anuar zain

WHAT WOULD YOU WANT TO SAY TO THE PERSON WHO TAGGED YOU?
di pintu syurga ~ elite feat. kru

WHAT WILL YOU NAME THIS NOTE?
yo te voy amar (this i promise you) ~ nsync

Heh sebab tu la tajuk entry yo te voy amar. Ha sekarang da tak pelik da kan? he2
Okay now da tak tau nak tag sape. Okay angah awak memang orang yang wajib jawab ha3.

Tuesday, March 1, 2011

cik nina


oh comel n bijaknya diaaaa. nanti nak ajar anak cakap jepun jugak la he3
Yela2 saya update la ni. Ha2 colleague, family n teacher da bising2 suruh update. Nah lepas 2 bulan kot baru saya sambung balik. Bz la katekan hi3. Okay saya start semula dengan tag yang ditag oleh cik mira kite. Hadap yang ni dulu ye kawan2.

Once you have been tagged, you are supposed to write a note
with 25 random things, fact, habits, or goal about you.
At the end, choose 25 people to be tagged.
You have to tagged the person who tagged you
If I tag you, its because i want to know more about you

You want to know about me??? Because of you, I will answer this =) Thank you MIRA
Here, 25 random things about me:

1. nama kat fb n safety jacket adalah Atiqah Ramlan

2. start form 4 dapat gelaran 'tuty' dari akak dorm untuk mengelakkan kekeliruan di kalangan atiqah yang ramainya di asrama (well biasalah name glamer hi2). so satu semsas panggil saya tuty. tapi sekarang pun a few umpians ada panggil tuty hiks!

3. i am firstborn.

4. i have a very loving + supportive father and a very caring mother (even sometimes she's over caring and sometimes not heheh).

5. i have a beautiful mei mei and 2 smart di di.

6. single but not available (wu2 tak malunye!)

7. suke shopping padahal takde duit. but it just like therapy for me. pergi tunas manja then beli jus buah and cake pun can make me feel ok tau. (eh shopping ke tu?)

8. ok dari statement di atas, nampak sangat saya seorang yang suka makan. yes! suka makan tapi bukan la kuat makan. sebab perut saya kecik je. tak mampu nak tampung makanan banyak2 oh. if tengah hari da makan nasi 3 kali tambah, i swear malam saya da tak boleh makan dinner.

9. i love cakes, muffins and various kind of pastry but i'm not really like baking. maybe akan baking 2 or 3 times per year hi2 ayat macam nak buat quotation pulak.

10. saya seorang yang amat+paling+sangat LURUS BENDUL sekali! maaf jika anda suruh saya buat A, saya hanya buat A sahaja. it's hard for me to give beyond your expectation. boleh but slowly.

11. i love online-ing since i was 12 ha3. start with chatting using mirc wah!

12. my first email is nuratiqah??@hotmail.com. sape yang tolong buat? mestilah abah saye wink2

13. saya seorang yang agak lembab. tengok movie or drama pun lembab. hey, saya sanggup pause drama korea tu semate-mate nak baca translation dia tau. ha3 sape suruh dia cakap laju sangat.

14. i love and respect my parents sangat sangat. hoping that, saya akan jadi anak yang baik and i can be like them one day.

15. jangan risau saya tak cerewet. anda bagi saya makan nasi lauk ikan masin saje pun saya tetap ngap hu2.

16. agak kedekut a.k.a kemut a.k.a kupik. sape kenal rapat memang tau la perangai buruk saya ni. i'm sorry but i have to (sekarang sedang berusaha untuk tidak lagi jadi begitu puiii..!)

17. setahun je belajar di luar pahang iaitu masa kat matrik melaka (KMM)

18. suka dengar muzik semua genre. nasyid pun saye suka dan kadang2 terjemahkan perasaan sendiri melalui lirik lagu. perghhh ha2

19. pernah jadi kipas-susah-mati linkin park dan beli 2 album lp which are meteora and minutes to midnight. sekarang? neutral. jadi kipas pun belum tentu lagi :)

20. saya mengaku saya lah orang yang ingin membuat rampasan kuasa jadi head of project engineer for UMP Green Technology in 5 years from now kih3 ampunnn..

21. saya nak kawen cepat2 heee

22. if ada rezeki kat UGT, saya berazam untuk sambung master, insyaAllah.

23. cite2 yang ganas, tercabut tangan,kaki sume2 la,saya x bole tengok, geliiiiii uuwweeekkk...

24. 1st time masuk taekwondo time darjah 2,tapi hangat2 tahi aym je..hahhah

25. saya ni sensitif skit,klo kena marah,bole jatuh air mata ni....


okay sekarang nak tag angah, miss liana, kak ida and sape2 yang bace, boleh?