Salam Aidiladha juga. Dalam bulan ni saya agak rajin mencuba resepi baru. Semua ni gara-gara masterchef la. Tapi best jugak sebagai persediaan nak kawin tak lama lagi hahaha mood gatal pulak. Okay ni saya nak share satu resepi biskut raya. Aidiladha baru ni saya test buat n alhamdulillah boleh tahan jugak rasanya. U olls boleh la try ye. Senang yang amat dan rasanya pun, makan satu nak lagi hehehe over ok. Resepinya saya just google and alter la sikit2 ikut suka hati dan apa yang ada kat dapur je ;p
Bahan-bahan:
250 gram marjerin planta
1/2 cawan gula kastor
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 camca baking powder
1/2 kotak cornflakes
1 biji telur (ambil kuningnya sahaja)
Cara-cara:
1. Kisarkan cornflakes sehingga separa halus.
2. Di bekas yang lain, pukul gula dan marjerin bersama sehingga kembang.
3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan serbuk baking powder. Gaul mesra.
4. Masukkan cornflakes dan gaul lagi.
5. Setelah adunan sebati, sudukan atau bentukkan bulat mengikut citarasa masing-masing.
6. Sapukan kuning telur ke atasnya.
7. Bakar selama 15-20 minit dengan suhu 170 dC.
8. Setelah masak, tunggu sehingga biskut sejuk sebelum disimpan.
Selamat mencuba!
wah..advnce skarg. mmg ready betul nk kawen ni. chayok masterchef!
ReplyDeletetu baru sket emy. nak tambah lagi ni ha3 xie xie
ReplyDeletewah hebat sungguh penangan masterchef ni..ha3.cmni la wife kite..wat byk2 eh..:)
ReplyDeletehebat giles dah adik aku sorang nih....rajin bebeno masaknye....masterchef,masterchef jgk....tp resume nt jgn letak pandai wat biskut cornflakes utk international market lak..haha.
ReplyDeletei'm kidding!
masak sedap2. nak rasa.
ReplyDeletekak dayah, boleh tahan jugak idea tu kih3
ReplyDeletemiss liana, insyaAllah takdehal lah hehe
bagi resepi saja xguna, kasi sama biskutnya skali lol....
ReplyDeletekak ida, memang tunggu orang request dulu pun hehehe
ReplyDelete