Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, February 6, 2009

commento

"failure is a situation not a person"

Quote ney diberi oleh Capt Dr Faiz kt Real Undergraduate Conference yg diadakan di Putrajaya International Convention Centre yg ak attend last week. Ak rs ayat ney best so ak jot down la kt note book ak n lagi best kalau dapat di share kn kt cney.

Firstly, ak nk mintak maaf kepada siapa2 yang terasa. Actually ak just nk komen pasal event semalam iaitu perjumpaan dengan associates FKM n dalam masa yang sama ada majlis anugerah dekan. Masa ak sampai tu ak sedar ak da lambat sebab before tu dot msg ak cakap dean da sampai. So ak bajet da ramai la orang rupa2nya banyak lagi tempat kosong. Ak agak pelik la sebab student FKM ney ramai kalah fakulti lain tapi yang datang semalam bak kata dean tak sampai 100 pn dari 600 orang. Sampaikan ad sorang senior tu cakap this one is the worst.

Siapa yang harus dipersalahkan? Nak kata salah publisiti, memo da penuh da kt inbox ak tuh..emm tp mungkin la sebab memo dipostkn lambat n dalam kandungan memo tu x mewajibkan student pegi. Tapi honestly la masa ak 1st yr dulu batch ak memang diwajipkan pergi event ney tapi kalau tak diwajipkan pn ak akan pergi jugak sebab nak tengok kawan2 naik pentas amik anugerah dekan. Nak bagi support kt mereka. Tapi sebenarnya masa ney la kita nak tahu perkembangan fakulti and kalau ada masalah dapat bersesi soal jawab direct dgn dean.

Dalam hal ney x boleh la nak salahkan sebelah pihak je banyak lagi faktor lain yg menjadi penyebab. Sendiri fikir la kan. Kita semua da besar takkan mende macam ney pun nak kena paksa. Pandai2 la. Diorang buat pun untuk kepentingan kita gak. Jadi kalau kita yang tak support sape lagi? Nampak muka dekan semalam da tau mesti dye sangat sangat kecewa. Kalau ak jadi mechapro lagi la sangat sangat down. Da la bengang lepas tu kena marah lagi. Just imagine like we are wearing their shoes. Tapi hakikatnya berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Even quote kt atas ckp failure is a situation not a person tp bila difikir balik kita la yang menyebakan dat situation terjadi.

Emm mungkin event pertama yang dihandle oleh mechapro batch ney dapat dijadikan pengajaran supaya program yang akan datang akan lebih baik daripada yg ney. Bak kata dr Faiz lg, "the first step is always the hardest". Jiayo2!

6 comments:

  1. salam.

    sape yg patut dipersalahkan? pelajar FKM sendiri.

    ini bukan masalah publisiti yg lambat atau kurang berkesan tetapi attitude kebanyakkn pelajar FKM sndiri.

    ReplyDelete
  2. ih dis case..bnyk bende kene consider..dr pihak student,mechapro n even staff sendr..b wise..bt like anthony robbins said>>
    "you see, in life, lots of people know what to do, but few people actually do what they know. knowing is not enough! you must take action!"

    ReplyDelete
  3. aku belajar banyak benda dari entri blog kau ni.

    aku pun tak pergi jugak majlis chest yang pertama. tapi atas alasan yang bernas la.

    bagi aku, kalau kau nak paksa orang datang, takde guna sebab dia takde minat sebab orang yang berminat je akan datang untuk majlis itu ini. aku rasa langkah yang bijak nak bagi orang datang majlis ialah tanam sikit minat untuk datang.

    p/s: takde pulak mechapro nak jemput aku datang malam tu. hehehe~

    ReplyDelete
  4. [azeem][anonymous][amir]

    salam

    thanx kepada saudara/i sekalian sebab sudi baca entry ak yg ney n sudi memberikan pandangan dan komen yg membina.

    ak setuju dgn anonymous sebab kalau diikutkan for dis case mmg byk mnde yg perlu consider sbb ak sendri yg pergi event ney n ak ad gak bertanya ngn certain students yg x pergi n reason deyrg. tp yg paling penting mmg la spt kate azeem attitude kita sendr. if kita x ubah sape lg kn? n ak pn setuju ngn amir kita x bole nk paksa org, itu hak individu tersebut. kita da jd studet u so mesti da tau mane yg baek utk kita kn. sendri fikir la..

    p/s to amir:
    1. cmne nk tanam minat org utk dtg?
    2. sejak ble pulak ko jd ahli mechapro ney? *chuckle*

    ReplyDelete