Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, January 16, 2009

sempurna

Baru-baru ney hati ak cm terbukak nk dgr IKIM fm so ak pn pegi la ke frekuensi 89.6 Masa tu tgh ad tazkirah dari sorg ustaz, suara dye cm familiar tp ak x sure sape name ustaz tu hu2..Ak tertarik dgn tazkirah dye masa tu n antara input yg ak dgr n smpt ak catatkan adalah berkenaan dengan kesempurnaan seorang mukmin.


Kesempurnaan seorang mukmin tu antaranya adalah apabila:
1. Tidak mencari keaiban orang lain apabila dilihat kekurangan ada pada diri sendiri

2. Tidak akan bersuara sehingga betul-betul pasti sama ada kata-katanya adalah ketaatan atau kemaksiatan kepada Allah

3. Akan melakukan kebaikan kepada manusia seperti mana dia suka diperlakukan sedemikian

4. Akan memberi kepada manusia sebagaimana dia merasakan dia berhak

Lately, ak selalu tengok pelbagai situasi di mana satu pihak sentiasa menyalahkan pihak yang lain sedangkan diri sendiri pn entahkan betul entahkan tidak. Kalau dilihat dari sudut isu global seperti penghapusan etnik palestin oleh israel laknatullah sekarang ney pun kita x boleh la hanya menuding jari pada israel semata-mata sedangkan org Islam sendiri pn masih lg x bersatu. Ak byk kali terbaca yang selagi jemaah solat subuh x seramai jemaah solat jumaat selagi tu lah yahudi xkan takut dengan Islam.


Kali ney ak just bwk cth isu besar tp sebenarnya apa yang ak nk smpaikan ney sebenarnya berkait dengan apa yang berlaku kt sekeliling ak skang ney. Ak pn same suka sangat salahkan org laen tp bila fikir balik ak sendiri pn byk yg x betulnya.


Konklusinya, antara kita ney xde yang sempurna so jgn la selalu sgt memburukkan org lain. Ak menasihati dr sendiri n rakan2 sume. Yang baik amik la sbg pengajaran n yg buruk tu jadikan sempadan. Wallahualam.

5 comments:

  1. tuty3..
    akhrnya jmpe gak dcni..ngeh3

    ReplyDelete
  2. salam
    dh ada blog jga ey.
    bgs2. keep it up k.
    this post was very helpful.
    =)

    ReplyDelete
  3. [lijo] wahaha ak tgh mengumpul blog rkn2 semsas ney he3

    [kak aisyah] salam hu2 sy br nk blaja blogging..thx sudi menjenguk he3 =]

    ReplyDelete
  4. bgs post ko yg ni. kebanyakan kita ni ikut perasaan smata2. jarang guna akal. akal kita ni bkn men hebat lg Allah ciptakn, tp xguna pn.
    well, no one is perfect.

    p/s : ak try smyg subuh kt msjd ye. jom ah skali. ak tgu kt pyg pth. =)

    ReplyDelete
  5. em betul skali no one is perfect..so kne la saling tegur menegur kalau da tao org 2 wt salah kn..

    he3 ko kne ajak mak belang dl kompem ak join skali =]

    ReplyDelete