Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 27, 2011

Terkesan di hati

Share dari peserta Pertandingan Video Osem APG'11. Banyak yang awesome dan ni antara yang memang terkesan kat hati saya.

1) Aku seorang robot
Bantulah jiwamu. Ia perlu tarbiyah

2) Kecil

Setiap amalan bergantung kepada niat

dan yang ni paling best!

3) Bulatan Gembira
Oh! rindunya nak berusrah

Thursday, December 22, 2011

Saturday, December 17, 2011

Ziarah

“Daripada Abu Hurairah r.a. katanya: bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Barangsiapa yang menziarahi orang sakit atau menziarahi saudaranya kerana Allah Taala, maka terdengarlah suara yang memanggil dan mengatakan bagus dan bagus langkah mu dan ambillah tempat tinggal mu di dalam syurga” (Riwayat: at-Tirmizi) Antara adab menziarahi orang sakit ialah: 

1.Jangan duduk terlalu lama ketika menziarahi pesakit kerana perbuatan ini boleh mengganggunya. 

2.Ketika berada disisinya, hendaklah kita sentuh dan pegang tangannya kemudian letakkan tangan di dahinya dan tanya tentang penyakit dan keadaannya sekarang. 

3.Hendaklah kita doakan agar cepat sembuh dengan menyebut: Semoga Allah menyembuhkan... (sebutkan nama dan pangkatnya). 

4.Doa dan ceritakan tentang kelebihan sakit yang dialami oleh para sahabat, Rasul dan Nabi dan juga orang beriman supaya pesakit itu tidak merasa resah gelisah terhadap kesakitan yang dialaminya. 

5.Berikanlah nasihat-nasihat yang baik serta ucapkan perkataan “Sabarlah sakit ini adalah salah satu ujian Allah dan cubaan semata-mata di atas ketakwaan seseorang terhadap Allah kerana sakit ini juga, seseorang memperolehi ganjaran pahala yang banyak”. 

6.Jangan makan makanan yang dihadiahkan kepadanya atau makanan yang telah disediakan untuknya. Sekiranya kita makan makanan tersebut, hilanglah pahala ibadah ziarah itu. 

7.Sunat dibacakan doa untuknya yang bermaksud: 
“Ya Allah ! Hilangkanlah penyakitnya, wahai Tuhan bagi manusia sembuhkanlah, Engkaulah yang menyembuhkan tidak ada sembuhan melainkan sembuhan dariMu jua, sesuatu sembuhan yang tidak meninggalkan sebarang penyakit”. (Riwayat at-Tirmizi) Sabda Rasulullah SAW:

"Barang siapa yang menjenguk orang sakit, maka ia akan selalu berada dalam kebun syurga."Orang-orang bertanya,"Wahai Rasulullah, apa yang dimaksud dengan kebun syurga itu?"Rasulullah menjawab,"Buah-buahnya."(HR Muslim)

Disebutkan dalam ash-Shahihain dari Abu Hurairah,

"Aku mendengar Rasulullah SAW mengatakan, "Kewajiban seorang muslim terhadap seorang muslim yang lainnya ada lima:menjawab salam, menjenguk orang sakit, mengantarkan jenazah, memenuhi undangan dan mendoakan orang bersin."


(copy pasted from halaqah.net)

Thursday, December 15, 2011

Fluid mechanics is essentially the study of fluid in motion (fluid in dynamic mode) or at rest (fluid in stationary mode). CFD is particularly dedicated to the former, fluids that are in motion, and how the fluid behaviour influences processes that may include heat transfer and possibly chemical reactions in combusting flows. (Jiyuan et al., 2008)