Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, May 31, 2010

minum petang

Petang2 memang syok dapat minum air panas. Tadi ak buat air vico pastu rasa nak cicah dengan biskut kering munchys tu. Perghhh nikmatnya! 2 bungkus biskut ak bedal. Sebungkus ada 4 keping. Maknanya 8 keping selamat dalam perut ak keh3. Tapi biskut dia pun cinonet je. Agak2 la kan he2.


Bila makan biskut kering ni mula la teringat memori kat semsas dulu. Petang2 abis prep terus solat asar dulu. Siap solat je laju2 pergi DEMA aka Dewan Makan sekolah. Tiap2 petang duk hadap teh O + biskut kering. Hari rabu dapat la special sikit makan kek pisang. Sorang dapat la 2-3 keping biskut kot ak pun da hilang ingatan da. Tapi kek pisang tu sorang sekeping je tao. Sadis betul rasa da la kek pisang tu feveret ak. Makanya ak pun pilih la hok tebal2 je kah3.

Tapi bila ingat balik dulu ak tak pandang pun biskut kering ni. Yela da hari2 hadap mende same bosan jugak baik ak naik dorm makan biskut yang abah ak beli. Berperisa sikit ha3 gila tak bersyukur. But now kan biskut kering je pun sodap dah. Lemak berkrim rasanya. Baru la ko nak bersyukur kan he3

Sunday, May 30, 2010

dulu gian kat mende2 ni

Kecik2 dulu suka sangat membaca. Ingat lagi masa umur 5 ke 6 tahun macam tu, mak dah belikan ak komik kawan. Ehe korang pernah baca tak? Tak silap ak dulu2 agak femes amos jugak la komik ni. Tapi tak tahulah wujud lagi ke tak komik tu sekarang kan. Mula2 setakat tengok gambar je, lepas tu bila da start pandai baca tu dari atas sampai bawah muka surat ak baca. Termasuklah sekali depan sampai belakang page ak hentam hu3.

Masa kecik sampai umur 6 tahun camtu ak duduk nursery. So ramai jugak la kawan2 sebaya. Ada member ak ni mak dia tiap2 bulan langgan majalah MICKEY tu. Ak pun nampak cam best je duk la tumpang baca sekali. Sebab kat umah ak memang tak dapat. Yang ak ingat mak ak tiap2 bulan beli komik kawan tu. Kadang2 beli Bintang Kecil. Tapi bintang kecil dulu n sekarang memang berbeza yang amat. Dulu2 banyak info berguna. Sekarang ak tengok fashion je lebih tah pape meluat ak tengok.

Da masuk sekolah rendah tu mak beli pulak majalah Tunas Sains n majalah ALONG kot. Ha3 Tunas Sains ni bagus sangat ak rasa bukan komik semata2 tapi banyak info sains sesuai untuk kanak2. Yang majalah ALONG tu duk mengajar math la ape lagi kan. And lagi satu ada majalah Ana Muslim ke ape tah tajuknya. Tapi yang ada katun setan tu. Aha yang tu pun ak suka sangat bila finally tengok setan2 tu hangus terbakar he3. Tengok mak ak beli sume majalah yang baik2 je.

Bila ak da besar sikit tak minat da nak baca majalah budak2 tu. Start pulak kat majalah lawak antarabangsa. Alaaa majalah Ujang tuuu. Ni terpengaruh dengan kazen2 ak yang melanggan tiap2 bulan tula. Dia punya koleksi banyak tak hingat kooo. Bertaun dia menyimpan. So ak pun ape lagi asal balik kampung je duk hadap ujang la. Dulu2 lawak dia memang nak pecah perut la ak rasa. Takde pun yang mengecewakan. Paling best mesti la 'Budak Hostel'. Ak kalau dapat ujang tu mesti cari budak hostel dulu. Kartun dia kawaiiiii he3. Start dari tula ak minat dengan kartunis Ubi yang lukis cerita ni. Sume cerita dia ak layan sampai yang paling last ak sempat cerita IN. Cerita ni pun ak suka sebab watak utama dia adalah gadis tomboy. Sesuai sangat la dengan karakter ak masa tu. Rambut pendek perangai cam jantan kah3.

Masuk form one, ak da kurang sikit dengan Ujang. Beralih arah ke komik semula. Ak baca majalah Gempak pulak. Woohoo suka sebab banyak komik n info pasal games n entertainment. Masa nilah ak start minat dengan manga, anime n drama jepun. Lepas tu gempak keluarkan lagi satu majalah Utopia namanya. Wuihh ak beli jugak sebab masa tu minat sangat dengan artis barat ni. Ingat lagi edisi 1st dia cover avril lavigne. Fulamakatak ak kipas susah mati avril dulu. Yela imej boyish katekan mestilah i likee. Ak pun start dressing ikut avril masa jadi cover tu. Tshirt n jeans biru + kasut converse itam. Hak2 bangang je rasa bila ingat balik.


Ko tengok avril sekarang. Eeee tak suka tak suka!

Aha sekarang umur da 22 takde maknanye la da ak nak baca semua2 tu. Takde perasaan da rasanya. Paper pun da rasa malas nak bukak hua3. Biasanya sekarang ak baca majalah keluarga takpun wanita yang mak ak beli tu je. Kadang2 kat hostel pun cik hajar beli wanita jugak. So ak tumpang la sekaki yela i kan da nak masuk pangkat wanita da sekarang ha3 pui2 =p

Tuesday, May 25, 2010

ini bukan telur dadar

Salam

Chef tuty datang lagi hak2 pui2 sikit kat diri sendiri

Tengah hari tadi abah cakap tak payah masak. Abah nak beli lauk. Yeah suka2 =). Sebenarnya before tu ak da excited nak masak. Nak try satu resepi baru, tengok kat cerita ape tah kat 8tv semalam. Chef cina yang buat tapi nama masakan terlupa pula. Tapi ala2 xi can + zhong can (western food+chinese food) gitu.


Ginilah rupanya. Sekali tengok macam telur dadar tapi sebenarnya kentang ye kawan2. Rasa boleh tahan and still bole improve lagi. Sangat sesuai untuk breakfast and chef tu cakap budak2 mesti suka la. Ha3 mula la verangan nak buat breakfast untuk anak sendiri =p

Resepinya senang je. Ak tengok sekali da bole hafal masuk kepala ngeh3

Bahan2 nya boleh tengok kat bawah ni ye:
- kentang of course (ak guna sebijik je da cukup)
- lobak merah ptong kecik2. Dadu la kot senang cakap kan
- telur (ni pun ak agak2 sibijik dacukup)
- mayonis (ak guna sesudu je)
- cheese sesedap rasa
- bawang besar potong dadu ni pun agak2 suku biji camtu ha3
- daun sup (ahah ni pun suka ati ak je letak)
- garam secukup rasa
- black pepper ikut suka hati la nak letak ke tak
- minyak untuk menggoreng

Ehe pendek kata semua bahan ni ak letak ikut selera je. Sape2 kreatif bole tambah lagi sila2 jangan segan2

Nak buat nyer pun senang yang amat:

1. Peel kentang n lobak merah, potong kecik2 then kukuskan sampai agak2 lembut macam tu.

2. Lenyek bahan yang da kukus tadi sampai lenyek ha2 ape punya bahasa da.

3. Agak2 da habis lenyek tu bole la masukkan telur. Kacau2 dia sampai sebati. Then masukkan mayonis kacau lagi.

4. Pastu bole la masukkan cheese, bawang, daun sup, garam and black pepper tadi. Gaulkan sampai sebati lagi.

5. Panaskan kuali. Masukkan minyak macam nak buat telur dadar tu. Da tengok macam da cukup panas tu bole la masukkan bahan tadi. Masuk je semua sakali macam buat telur dadar jugak.

6. Da agak2 bawah tu da masak tu kan bole la terbalikkan dia. Baik2 yer takut pecah retak pulak sebab ni kentang yer bukan telur hu3. Ak siap guna pinggan lagi nak bagi tekstur dia (eceh!) elok tapi terusik jugak cis3.

7. Da siap masak bole la angkat. Potong dye macam potong pizza tu ok

8. Chef tu cakap sebab apa dia jadi campuran chinese food tu adalah sebab diorang makan dengan cam roti cina kot ak pun kurang pasti namanya tapi kita2 ni bole la makan dengan roti biasa je ye. Pun jadi jugak lah.

Ehe da pun siap and boleh dimakan. Selamat mencuba! Cuba jangan tak cuba =p

Sunday, May 23, 2010

cerita basi

Salam

Haih makin lama makin malas pulak nak update blog. Padahal cuti duk tak buat apa pun tak tahu la bakpe lagi suka blogwalking dari update blog sendiri hu3.

Sedikit update minggu lepas:

1. Berjaya shopping online buat pertama kalinya ha3 jakun betul rasanya. Baju murah je tapi cantik i looiiikkkeeee sangat! Selamat sampai kat rumah semalam. Thanks instylestore!

2. Pergi petaling jaya hantar tawfiq kat center of foundation uia. Otw pergi singgah lunch kat temerloh. Makan patin masak tempoyak n sambal udang petai. Perghhh sedap hingga menjilat jariss gitu.

3. Sampai p.j da jumpa tempat yang bakal dituju keesokan harinya. Cari hotel gila semua penuh. Patah balik ke shah alam nasib baik la ada satu hotel dekat dengan rumah jehan. Pulak tu tinggal satu je bilik kosong. Hu3 sian kat abah la sakit2 kaki drive jauh2.

4. Pagi2 bangun sebab takut jalan jam. Yela ari jumaat orang keje lagi kan. Ak siap awal2 sebab nak pergi turun breakfast. Memang ak tak boleh bangun awal kalau tak mesti lapo lapo lapo hu3. Turun makan dengan jehan. Kami buat perangai tak senonoh. Amik makanan banyak2 n curi masuk letak dalam handbag ha3 nak buat camne tak sempat makan kate tak baik membazir kan =p

5. Siap je terus bertolak ke pj hantar tawfiq. Hu2 da besar da adik ak ni. Pandai buat semua sendiri tak payah tolong2 da.

6. Balik kuantan jehan ikut sekali. Alang2 cuti weekend kan balik rumah jela terus. Petang tadi baru dia balik shah alam semula.

7. Dan sekarang ak jadi anak tunggal di rumah wa3 hepi ke sedih tak tahulah nak cakap camne..




mak n abah ku


budak yang ponteng kelas ari jumaat

Tuesday, May 18, 2010

zzz

Result sem lepas da keluar rupanya.

Jatuh lagi. Aduyaiii lame2 sampai angka 2 pulak la cgpa ak nih wu3

Macam tak guna ada A tapi ada C nak compare kan dengan orang yang takde A dan takde jugak C..haih!

Haruskah ak merepair paper power plant nih? Nak short sem ke nak amik sem depan eh ke nak biar je? Warghhh tensen result paper paling teruk ever tsk3


*update: baru disedarkan oleh cik hajar nak repair paper c- ke bawah je la. Cis daku makin tertekangggg

Thursday, May 13, 2010

beza memang berbeza

Salam

Ehe tajuk entry da serupa iklan seng heng pulak 'beza memang berbeza' kah3. Apa yang nak dibezakan tu? Ahah persoalannya apakah bezanya apabila kakak sulung n adik bongsu balik rumah? Let me introduce first:

Ini adalah kakak sulung:

Dan ini pula si adik bongsu:


Kakak sulung balik rumah, malamnya lepas Isyak abah bawak balik yong tau fu dari pasar malam.
Kakak sulung cakap "Wah! terujanya lama tak pekena yong tau fu IM ni."
Abah cakap "Kalau adik ada ni mesti yong tau fu ni dah habis awal2."
Mak pulak cakap "Adik tu memang saje suka nak berebut-rebut dengan orang lain."
Abang de sambung " Kalau tinggal kita je memang tak luak la makanan kat rumah ni. Kena ada adik jugak tukang abiskan makanan."
Adik bongsu (tersedak ^^!)

Haa kan beza tu bila kakak n adik balik rumah. Kakak balik je makanan tak habis. Adik pulak balik konfem makanan tak cukup ha3 takdelah sampai ke situ yek. Rumah ak ni masih cukup lagi segala keperluan.

Actually entry ni adalah entry special untuk adik bongsu ak sempena birthday dia yang ke 16. Semoga panjang umur adikku. Keep up your good work! Vangee dapat adik pandai even akak eh cam kureng sedikit hu3.



Matikla ak bila dia baca entry ni hua3 bersiap sedialah daku dengan makian. Makin besar da adik2 ak nih. Akak sulung ni jugak la yang maintain paling kecik yela nak buat camne adik2 semua lupa daratan membesar tak hingat hu3.

Ehe dialog kat atas lagi banyak tokok tambah dari dialog sebenar =p. Maafla watak kakngah termiss pulak takpe awak tetap di hati kami keh3.

Wednesday, May 12, 2010

jeles ke rindu?

Salam

Ok tiba2 ak rasa jeles kat orang yang sibuk beraktiviti ni. Rasa sedih tak dapat join. Ini akan terjadi bila ko suatu masa dahulu adalah seorang yang rajin (rajin ke?) + suka join aktiviti universiti ye. Nak kata aktif takdelah sangat tapi buat apa yang disukai.

Start dari first year lagi ko da baik dengan senior, join aktiviti bagai. Sampaikan ada senior offer ko bertanding persatuan fakulti. Ha3 ni memang nak gelak sebab masa tu masih lagi lack of experience camtu. Masa tu tempat untuk first year pulak ada satu je and lawan ko pulak adalah budak 4 flat so memang kalah trang tang tang la kan =p. Bila ingat balik senior ak masa tu gigih duk panggil ak masuk bertanding pergi manifesto sume. Last2 masa hari manifesto tu konon nak bertanding untuk persatuan fakulti sekali masa nak intro tu boleh pulak la ak salah sebut name fakulti sendiri kan. Hampeh betul rasa! Tak ke bengong namanya malukan diri sendiri masa tu. Da la pakai baju kurung dengan safety shoes sebab malam tu ada present projek c++ kat lab so kena la pakai safety shoes. Ketak tak ketak hu3.

Bila da baik dengan senior ni, mulalah senior ajak ko jadi committee untuk program diorang. Masa tu memang rasa best sangat kenal dengan senior yang sempoi2 and baik. Diorang tak berkira langsung dengan kitorang si junior ni. Layan cam kawan2 lagi ada. Sekarang senior2 tu sume da selamat grad n tengok keje diorang pun best yang tengah sambung master pun ada jugak.

Paling suka zaman jadi junior tu ak suka sangat join aktiviti kelab and training tkd. Every week if takde keje memang ak pergi. Masa tu gigih rasa nak naikkan belt ha3 sekarang hampeh dengan credit hour yang banyak ditambah dengan assignments, projek, psm and paling penting LAB REPORT yang tak sudah2 makin memalaskan ak lagi. Ok tu cerita sem lepas. Kaki ak pulak lepas masum tu kejap2 tiba2 sakit err alasan lebih kot!=p

Aktiviti kelab pun tak kurang bestnya. Even ahli kelab tak ramai mana pun tapi family tkd memang da best i ever had la kt ump ni. Rasa rapat je even lain fakulti pun still boleh masuk. Ingat lagi program first yang ak join dengan tkd, dinner kelab. Masa tu jadi ajk makanan. So kena la pergi contact orang hotel, buat appointment and deal dengan orang hotel. Memang pengalaman yang best and buat ak belajar banyak walaupun ak ajk makanan je kot hu3. Ingat lagi nak pergi hotel tu bawak abang din dengan sya kot namanya. Baru nak bagi penghormatan kat abg din drive sebab dia laki sekali lesen nan ado plop wu3 sabau je la heh.

Ak pun join english society, intel namenya. Sebab masuk mestila sebab lecturer ku hu3 tiba2 eh saya da ada jawatan ke teacher? ha3 masa tu segan2 sikit yela ak ni english da la hancur pastu ahli kelab pulak ada yang debaters la anak cikgu bi la, anak tokey balak la (tetibe..) uih kecik je rasa duniaku wa3. Sempat la join aktiviti sikit macam jadi fasi untuk english camp 1 n 2. Ouh ak memang tak reti betul jadi fasi nasib baik la dapat partner yang tip top so takdelah segan sangat kat adik2 ha3. Ahah masa tu mengANAKTIRIkan sikit kelab ni sebab ada jawatan kat kelab tkd. He2 maaf ye miss2 and my fellow friends *peace!*


Ok2 ak rindu sebenarnya kan?

Monday, May 10, 2010

sebelum dan selepas

Sebelum: Wah tak sabarnya nak tengok IP Man (sila sebut eye pee man)
Selepas: Laa Ip Man (sila sebut nama cina yip man) rupanya mati2 la ak ingat IP Man tadi

Ha3 sila maafkan saya di atas entry cam bodoh ni =p

Sunday, May 9, 2010

hari mak

Salam

Buat ibu2 n bakal ibu semua Selamat Hari Ibu!



Yang tengah tu ibu saya yang saya panggil mak. Macam anak dara lagi kan =p

Wah tak sabar pulak nak jadi ibu feeling2 da ada keh3

Thursday, May 6, 2010

status: i'm guilty. crying out loud! wu33

Tuesday, May 4, 2010

sekali 2

Salam

Ak masih lagi di ump walaupun exam da habis tsk3. Semalam baru setelkan projek power plant. Erk cam hampeh sedikit oops takpelah lupakan benda yang da lepas. Let by gone be by gone.

So, untuk mengisi masa lapang (ahaks!) ak dan dia pun keluar eh2 =p. Dan semalam buat sekian kalinya ak menonton wayang, eh2 bukan first time tengok wayang tapi first time tengok 2 cerita kat 2 tempat yang berbeza wa3 kentang tak kentang. Iron Man 2 and IP Man 2. ECM and Megamall.




Memang berbaloi. But for me la kan ni just my opinion la, IP Man lagi best kot dari Iron Man hu3. Chinese kung fu is always the best la! Nasib baik la beli tiket iron man dengan student price so takde la nak rasa tak puas hati ke ape kan keh3. Sape2 yang tak tengok lagi ip man sila lah tengok memang tak rugi even bila ko masuk tengok penuh dengan chinese he2 biasalah tu kata movie hongkong kan.

Sunday, May 2, 2010

tersuka pulak


Lady Antebellum ~ Need You Now


Currently, my mp3 is non stop playing this song. I used the loop concept; just keep repeating the same song ngehehe. Oh suka sangat! I just can't help listening to it! ^^

Saturday, May 1, 2010

babyku

Salam

Final exam is finally over. Yatta!! (ulang status kat FB) Demo..eh nak cakap jepun pulak he3 tapi 2 last paper agak mengecewakan la. Tak dapat berikan yang terbaik. Haih matiklaa..da la carry mark tak seberapa. Final ni camno lah agaknye.

Hu3 mari kita ignore kan sekejap hal exam. Kat sini just nak letak perkembangan babyku. Oooppss masa bila pulak ak beranak nih? Ha3 idoklah yer. Ak bela anak angkat je kt FB nuh via baby adopter wa3 syok main nih. Cik natul la yang introduce kan menda alah ni. Memang best tak perlukan masa yang lama pun nak main. Just bagi makan je n make sure mood n power dia sentiasa ok. Sama la macam jaga real baby tapi err tak perlu tukar lampin bagai yer hi3.



Haa lagi satu kita juga boleh adopt together ye. Maksudnya boleh adopt dengan kawan2 ke partner ke ecece bajet as persediaan nak jaga anak bersama la kan keh3 berangan kuat!


Babyku yang tak bernama hu3
Score makin kurang sebab sakan shopping =D


Bathroom babyku weee tak sabar nak tambah barangsss lagi =p

Ehe ni baru first game ak. Ada lagi 2 game yang ak gian main. Bak kata orang pahang koi ralik main hi3.

to be continue..ecece