Followers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Friday, September 25, 2009

rAyA

Salam
Selamat hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin

eheh da raya ke 6 baru sibuk nak wish tapi takpelah masih belum lambat lagi rasanya kan he2 ^^.

gamba last puasa he3 motif?

Thursday, September 17, 2009

sujud sajadah/tilawah

Salam

Wah rasanya dah lama tak buat entry pengisian camney. Tadi masa tarawikh dekat masjid kat area rumah, imam announced "nanti rakaat kedua ada sujud sajadah". Ak cam blurr sekejap "..jap sujud sajadah camne ek? nak baca apa?" Nasib baik blurr kejap je then ak teringat balik ak selalu buat kat sekolah dulu. Tiap2 pagi jumaat masa jemaah subuh mesti kitorang buat. Ya Allah da lama sangat rupanya ak tinggalkan menda ney. Sekarang da 2009, maknanya da 4 tahun rasanya ak tak buat. Tetiba sekarang rasa tergerak hati nak tulis pasal Sujud Sajadah/Tilawah ney. Saja2 nak share boleh gak ak buat simpanan kut2 nanti lupa lagi ke he2 ^^ Wallahualam.

Information ney ak dapat dari en google ; credit to http://www.geocities.com/emzadii/solat.html

Sujud Sajadah atau sujud Tilawah itu ialah perbuatan sujud apabila seseorang itu bertemu ayat sajadah dalam bacaan al-Qur'an sama ada di dalam solat ataupun di luar solat.

Daripada Abu Hurairah r.a. katanya, Rasulullah s.a.w. telah bersabda:


Apabila anak Adam membaca ayat Sajdah, lalu dia sujud; maka syaitan jatuh sambil menangis. Katanya, "Celaka aku! Anak Adam disuruh sujud, maka dia sujud, lalu mendapat syurga. Aku disuruh sujud, tetapi aku menolak maka untukku neraka."
(HR Al-Bukhari dan Muslim)


Hukum sujud sajadah adalah sunat mu'akad, atau sunat yang amat digalakkan.


Dari Umar r.a.:
Pada suatu hari Jumaat, dia (Rasulullah) membaca surah al-Nahl di atas mimbar, maka ketika sampai pada ayat sajadah, dia lalu turun dan sujud. Dan para hadirin juga turut melakukan sujud. Pada hari Jumaat berikutnya, dibacanya surah berkenaan, lalu apabila sampai pada ayat sajdah dia berkata: "Wahai manusia, sebenarnya kita tidak diperintahkan (diwajibkan) sujud tilawah. Tetapi barangsiapa bersujud, dia telah melakukan yang benar. Dan barangsiapa yang tidak melakukannya, maka dia tidak mendapat dosa." (HR Bukhari)



Untuk mengenali ayat-ayat sajadah itu di dalam al-Qur'an, kebiasaannya pada ayat-ayat itu ada ditandakan garis atau simbol dengan tertulis perkataan sajadah.


Bacaan doa yang sunat dibaca ketika sujud ialah:

Ertinya: "Aku bersujud dengan wajahku kepada Dzat yang telah merupakan dan menciptakannya, dan menciptakan pendengaran dan penglihatannya dengan kekuatan-Nya. Maha memberkati Allah, sebaik-baik Pencipta."


Cara melakukan sujud sajadah di dalam solat ialah terus bersujud (tanpa niat, dan tanpa mengangkat tangan) sebaik sahaja selepas membaca ayat sajadah, kemudian membaca doa sujud sajadah di dalam sujud, lalu kembali berdiri dan meneruskan bacaan selanjutnya. Sekiranya bacaan surah itu telahpun tamat (ayat sajadah di pengakhir surah), apabila bangun dari sujud sajadah maka teruslah rukuk selepas berdiri sebentar .


Adalah sunat bertakbir "Allah-Akbar" sebelum turun dari qiam untuk melakukan sujud sajadah. Disunatkan juga agar bertakbir apabila naik dari sujud. Adalah tidak perlu mengangkat tangan ketika naik dari sujud.


Di dalam solat berjemaah, makmum wajib mengikuti imam sama ada imam itu melakukan sujud sajadah ataupun tidak. Bercanggah dari mengikuti imam akan menyebabkan solat makmum itu batal. Akan tetapi, adalah sunat hukumnya bagi makmum melakukan sujud tilawah selepas selesai salam dengan syarat jarak di antara sujud dan salam itu tidak lama.


Bagi sembahyang yang dibaca dengan suara perlahan, umpamanya solat Zuhur, sujud tilawah itu sunat dibuat oleh imam setelah dia selesai menunaikan sembahyang supaya tidak menimbulkan kekeliruan di kalangan makmum.


Rukun sujud sajadah di luar solat ialah:
1. Niat - iaitu "Sahaja aku sujud sajadah kerana Allah Ta'ala"
2. Takbiratul-ihram
3. Sujud
4. Salam.


Sujud sajadah di luar solat adalah disunatkan kepada pembaca dan juga pendengar bacaan ayat sajadah, dan sujud si pendengar itu tidak tergantung sama ada pembaca (qari) itu turut sujud atau tidak.


Syarat sah sujud sajadah di luar solat adalah sama seperti syarat solat (suci dari hadas besar dan kecil, mengadap kiblat, menutup aurat, dan sebagainya), dan tidak berjangka waktu yang lama antara bacaan ayat sajadah dan perbuatan sujud.


Sekiranya seseorang itu mendengar bacaan ayat sajadah dan tidak berupaya untuk sujud sajadah (umpamanya sedang memandu), maka bolehlah ditangguhkan sujud sajadah itu hingga ketika dia boleh, asalkan tidak terlampau lama masa yang terluput di antaranya.


Tidak perlu berwuduk untuk sujud sajadah ketika di luar solat, namun berwuduk itu adalah lebih afdal.


Apabila hendak sujud sajadah di luar solat, disunatkan bertakbir "Allahu-Akbar" (selepas daripada Takbiratul-ihram) dan disunatkan juga bertakbir apabila bangun dari sujud sebelum salam.


Adalah tidak perlu untuk seseorang itu bangun untuk berdiri (qiam) apabila hendak melakukan sujud sajadah di luar solat. Namun begitu, apabila seseorang itu sedang berdiri, maka perlulah dia bertakbiratul-ihram di kala qiam, kemudian sujud, duduk, dan salam.


Wallahualam.

Wednesday, September 16, 2009

Rapuh

Opick - Rapuh

detik waktu terus berjalan
berhias gelap dan terang
suka dan duka tangis dan tawa
tergores bagai lukisan

seribu mimpi berjuta sepi
hadir bagai teman sejati
di antara lelahnya jiwa
dalam resah dan air mata
kupersembahkan kepadaMu
yang terindah dalam hidup

meski ku rapuh dalam langkah
kadang tak setia kepadaMu
namun cinta dalam jiwa
hanyalah padaMu

maafkanlah bila hati
tak sempurna mencintaiMu
dalam dadaku harap hanya
diriMu yang bertahta

detik waktu terus berlalu
semua berakhir padaMu

Monday, September 14, 2009

ak masuk dapur

salam

[ini adalah cerita petang semalam]

tuty : mak, nak buat kuih ape arini?
mak : entahlah..ada inti kelapa yang maklong bagi aritu

tuty : oww emmm nak makan ape eh?

mak : buat kuih ketayap la nak?

tuty : kuih ketayap? (berfikir sebentar....) owww ahah ok gak tuh! Meh along tolong buat eh? he3


He2 cuti2 ney ak memang rajin ke dapur. Semalam tolong n belajar dengan mak buat kuih ketayap nih. Ho3 tahukah anda rupa kuih ketayap tuh? Alaa yang kaler ijauuu tuh ada inti kelapa dalam dia. Ada orang panggil kuih gulung. Haa meh nak ajar buat camne senang sajeee he3

Sebabkan inti da siap sume so kita juz wat "lempeng" nyer saje. Lempeng? ha3 ada orang panggil lempeng nak tergelak ak takpelah bedal jelah

Bahan2 yang diperlukan untuk lempeng :
-tepung gandum
-telur sebiji
-air
-pewarna hijauu

*bahan untuk inti kelapa nanti ak search he2 tapi rupanye seperti ini
sila klik untuk lebih jelas


Then cara membuatnya :

1. Bancuh tepung gandum dengan air. Agak2 la kan jangan la cair sangat kang tak menjadi lak lempeng kau.
2. Masukkan telur then kacau lagi. Pastu masukkan pewarna hijau. Mak ak blander bahan tadi so that sebatian tu sebati (ha3 lawak pulak ayat ak nih!)

sebatian yang dah sebati ^^

4. Panaskan kuali. Letak minyak sikit.
5. Amik la dalam sesenduk gitu then curah (curah ke? ha3) dalam kuali sebijik macam goreng lempeng.
6. Agak2 da masak lempeng kau tu angkat la
begini la rupenye lempeng da masak

7. Da sejuk lempeng tu, letak la inti kelapa tadi. Pastu gulung la cantik2 seperti gambar di bawah

8. Da siap boleh la dihidangkan. Terbaekk lah! Boleh bagi jiran sebelah nak rasa sekali he3
Tadaaa inilah hasilnya usaha gigih ak ari semalam. Key lah nak masak menda lain lak arini. Jumpa lagi. Salam

Saturday, September 5, 2009

ramadhan d rumah

Salam

Saje je tiba2 rindu teringat family d rumah. Last week cuti merdeka ak memang plan nak balik sebab da lama katil kat bilik rindu kat ak he3. Kebetulan angah, adik ak yang kat MSU pun balik cuti midsem. Tawfiq pun same balik cuti sekolah. Adik wan memang da ada kat rumah sebab tugas dia menjaga mak n abah hu3. Memang seronok la sebab semua ada. Dapat sahur sama2, buka sama2, tarawikh, tadarus semua la sama2 dengan family. Rindu masa zaman kecik2 dulu..



Sahur

Peliknya ak ney bila kat hostel pandai je bangun sahur sendiri tapi bila kat rumah bukan mak je, dengan abah sekali gigih kejut ak hu2 sekali sekala nak bermanja. Hari 1st balik mak buat sahur nasi lemak. Fuh! memang bes! Kat UMP ak sahur air kosong je takpun paling baik pun vico hu3 memang puas hati. The next day mak masak kuey tiaw goreng then nasi goreng. Mak masak ape pun memang sedappp. Ngantuk2 ak pun bila nampak makanan pelahap gak hu3.

sape tak kenal ini adalah nasi lemak ok

Berbuka

Petang masa ak balik tu buat kali pertamanya dalam Ramadhan ney ak makan kurma sadis betul ak ney peruntukan untuk kurma pun tadak tsk3. Sebab rindu sangat kat masakan mak, ak makan bertambah woo sampai licin periuk nasi tu. 1st day tak sempat tolong mak masak sebab sampai pun da petang itupun liebe yang hantar selamat ak sampai before berbuka he3 suka2 ^^ Besoknya sempat la ak tolong mak masak sikit2. Antara menu yang ak masak mestilah yang senang2 seperti sambal goreng tempe, sayur goreng n kuih buah melaka. Semua ney ak da expert daa wa cakap luu he3. Hari last berbuka before ak n tawfiq balik hostel, banyak gila lauk. Paling best mestilah gulai tempoyak ikan patin. Meletup ar! (mak liebe pun masak lauk sama gak he3 apekah??)

ney lauk masa hari last kat rumah

ada jugak orang tak tau kuih apakah ini..

sambal goreng tempe + ikan bilis + kentang + kacang

Tarawikh

Oho tarawikh ak tahun ney memang da confirm la tak penuh kan tapi ak memang banyak ponteng la macam2 hal duniawi ak buat tsk2. Tapi kat rumah full ajee. Kitorang satu family tarawikh kat masjid kat rumah tu. Dulu surau je sekarang da besar sikit jadi masjid al-makmur namanya. Orang masjid ney biasa buat 20 tapi if buat 8 ad tazkirah. Tapi tazkirah dia takdelah 10 minit cam kat UMP lama gak ar sampai ak bole terlelap sebentar. Nasib baik duduk belakang mak kalau tak mesti mak da cubit2 anak dara dia ney suruh bangun hu2.


Tadarus

Dulu2 ramadhan kat rumah masa cuti sekolah. So pengisian cuti sekolah adalah tadarus al quran di rumah lepas tarawikh. Abah siap buat jadual lagi mengaji sampai juzuk mana every night tu. Muka adik beradik ak bila dipanggil mengaji sentiasalah muka keterpaksaan ho2 tapi mesti habiskan jugak. Sekarang ney kat rumah abah tak paksa pun, ikut kamulah nak ngaji sampai mana. Tapi balik hari tu tengok tawfiq bagus lah da la lepas sahur tak tidur da rajin ikut abah jemaah subuh kat masjid. Bagus lah adik ak yang sorang tu bila la ak nak jadi camtu lagi.

Ehe begitulah ceritanya ramdhan kat rumah. Sengaja je bulan puasa ney letak gambar makanan banyak2 bagi terliur sikit =p. Nanti nak posting pasal raya lak he3 ^^v


Friday, September 4, 2009

kisahnyee..

kadang-kadang bila kita kisahkan orang tu,
kita ingatkan dia akan kisah kat kita

tapi rupanya sikit pun tak..